
Read the passage and answer the question below.
This country now needs a new equilibrium, a new spirit of national reconciliation that can be brought about only by moving forward to the new frontiers of true equality, fuller opportunity and greater compassion for the weaker section of its people. Our goal is total freedom for the people that can fully reflect their urges and aspirations for a better life. We cannot remain content by merely reliving our past even under the condition of complete freedom, without a matching concept of the present and the future. We can survive only by seizing every constructive opportunity that can offer a creative alternative to the legacies of the past. It is only through such a lofty endeavour that the country can discover itself with a new sense of adventure and faith in ourselves.
The aim of the nation is _____.
a) Freedom for all
b) Better life
c) Compassion for all
d) None of the above
Answer
497.7k+ views
Hint: The writer has mentioned the goal of the citizens in the second sentence of the passage.
Complete step by step answer:
As given in the hint, we can understand that the writer penned down our goal as total freedom for the people, so that they can reflect their aspirations and desires to lead a better life.
Let’s look at the given options:
a) Freedom for all- After reading the passage, we can comprehend that the people already have some freedom. The writer is demanding total freedom to lead a better life. Hence, it is an incorrect option.
b) Better life- As written by the writer, he wants the people to have total freedom to reflect their dreams and desires and eventually lead a better life. Hence, it is the correct option.
c) Compassion for all- He mentions that the people should have more compassion for the weaker sections of the society. Hence, it is an incorrect option.
The correct answer is Option ‘b’.
Note: Whenever you need to solve a question with the help of a passage, read it thoroughly and mark the important points.
Complete step by step answer:
As given in the hint, we can understand that the writer penned down our goal as total freedom for the people, so that they can reflect their aspirations and desires to lead a better life.
Let’s look at the given options:
a) Freedom for all- After reading the passage, we can comprehend that the people already have some freedom. The writer is demanding total freedom to lead a better life. Hence, it is an incorrect option.
b) Better life- As written by the writer, he wants the people to have total freedom to reflect their dreams and desires and eventually lead a better life. Hence, it is the correct option.
c) Compassion for all- He mentions that the people should have more compassion for the weaker sections of the society. Hence, it is an incorrect option.
The correct answer is Option ‘b’.
Note: Whenever you need to solve a question with the help of a passage, read it thoroughly and mark the important points.
Recently Updated Pages
Define current sensitivity and voltage sensitivity class 12 physics CBSE

Draw the molecular orbital energy level diagram of class 12 chemistry CBSE

Predict the direction of induced current in metal rings class 12 physics CBSE

A star appears slightly higher above then its actual class 12 physics CBSE

Why did political leaders differ sharply over the question class 12 social science CBSE

Draw a welllabelled diagram of a human excretory system class 12 biology CBSE

Trending doubts
What is the Full Form of ISI and RAW

Fill the blanks with the suitable prepositions 1 The class 9 english CBSE

What is the Full Form of ICSE, CBSE and SSC

Explain the importance of pH in everyday life class 9 chemistry CBSE

What is the full form of pH?

Difference Between Plant Cell and Animal Cell

